Byta blandare

Byta blandare: tips för dig som planerar byta kran

Funderar du på att byta blandare i köket eller i badrummet? De flesta som byter blandare är i allmänhet ute efter en mer modern och mer klimatsmart blandare vilket är en utmärkt idé. I denna artikel går vi igenom hur det går till att byta blandare, handfasta tips och bra saker att tänka på. Som varför det ofta är en bra idé att anlita en rörmokare för jobbet.

Kanske är den gamla kranen uttjänt – kanske vill du ha en mer estetisk blandare eller en blandare med fler praktiska funktioner. Oavsett om det handlar om att byta kran i kök eller byta kran i badrum så behöver du en blandare som gör jobbet, och helst bättre än sin föregångare.

Fördelar med att byta blandare

På marknaden finns ett stort utbud av blandare. Idag kan du exempelvis välja en blandare som hjälper dig spara pengar genom att minska vattenmängden. Den som vill minska risken för bränna sig på varmt vatten kan välja en blandare med hetvattenspärr. Då har blandaren ett skållningsskydd som förhindrar ivriga barn från att bränna sig på för varmt vatten. För duschen väljer många en blandare med inbyggd termostat, något som gör att vattentemperaturen hålls på en behaglig nivå. För många kan ett blandarbyte handla om något så basalt som att du vill förnya ditt badrum eller kök. Genom att byta blandare för kök, tvättställ, dusch eller badkar så förändrar du estetiken på ett ganska enkelt sätt.

Kan jag byta blandare själv?

Vi får ofta frågor kring om det är ok att byta blandare själv eller om man bör anlita en fackman. Ur vårt perspektiv, eftersom vi tänker helhet, så är faktiskt vår rekommendation att du bokar en behörig rörmokare. Det finns inga regler som säger att du inte får göra jobbet själv – men det finns tunga argument till att du tänker efter innan du tar blandaren i egna händer. Är du det minsta osäker på hur du går tillväga så ska du överlåta det till en fackman. Mest sett till eventuella skador som du kan åsamka. Skulle något bli fel så kan du orsaka skador i form av fuktskador i din fastighet. Något som kan bli väldigt dyrt att åtgärda i efterhand. Har du anlitat en auktoriserad rörmokare från en VVS-firma så kan det bli en smidigare process mot ditt försäkringsbolag vid eventuella skador. Är du som lekman ansvarig så finns det inga garantier för detta. Om skadorna drabbar andra i fastigheten kan du dessutom bli skyldig att betala skadestånd.

Fördelar med att överlåta blandarbytet till proffs

Du kan uppleva att du gjort allting rätt, att du följt anvisningar till punkt och pricka vid blandarbytet men trots detta så kan skador uppkomma. Det behöver inte ens röra sig om en miss du gjort utan det kan handla om ett materialfel. Har bytet av blandare genomförts av en behörig rörmokare så finns stora chanser att ditt försäkringsbolag bär kostnaden för såväl reparation som återställning av badrummet. Som du säkert är medveten om så är vattenskador något av det mest kostsamma och utdragna du kan drabbas av. Tar du som privatperson hjälp av Rörjour 24/7 kan du använda ditt rot-avdrag, där vi drar av 30 % av den totala arbetskostnaden.

Byta blandare – vanliga frågor 

Ämnet blandarbyte väcker många frågor. Här är några av de frågor vi ofta möter hos våra kunder.

Kan man byta blandare själv?

Det finns inga regler som säger att du inte får göra jobbet själv – men det finns tunga argument till att du tänker efter innan du tar blandaren i egna händer och det handlar om vattenskador som du kan åsamka. Har du anlitat en auktoriserad rörmokare från en VVS-firma så kan det bli en smidigare process mot ditt försäkringsbolag vid eventuella skador. Är du som lekman ansvarig så finns det inga garantier för detta.

Vad kostar det att byta en blandare?

Kostnaden beror på hur ditt specifika uppdrag ser ut, men som auktoriserade VVS-firma ger vi dig vanligtvis ett fast pris i vår offert. Tar du som privatperson hjälp av Rörjour 24/7 kan du använda ditt rot-avdrag, där vi drar av 30 % av den totala arbetskostnaden.

Är det svårt att byta köksblandare?

Oavsett vilken typ av blandare du väljer så är installationen ganska likartad. . Det finns inga regler som säger att du inte får göra jobbet själv – men det finns tunga argument till att du tänker efter innan du tar blandaren i egna händer. Är du det minsta osäker på hur du går tillväga så ska du överlåta det till en fackman.

När ska man byta blandare?

Det finns många skäl till att det är läge att byta blandare. Kanske är en uttjänt, kanske är du ute efter en mer modern och mer klimatsmart blandare som dessutom hjälper dig spara pengar. Många vill ha en snyggare blandare och genom att byta blandare för kök, tvättställ, dusch eller badkar så förändrar du estetiken på ett enkelt sätt.

Byta blandare – så går det till

Oavsett vilken typ av blandare du väljer så är installationen ganska likartad. Här listar våra rörproffs hur de går tillväga – steg-för-steg. I detta exempel utgår vi från blandarbyte för handfat och den nya blandaren har samma mått som den gamla (d.v.s. avståndet mätt i millimeter mellan rören till blandaren). 

  1. Stäng av vattnet. 
  2. Skruva loss armaturen: Skydda gärna kakel och förförkromningen med en tygtrasa.
  3. Lossa anslutningarna med skiftnyckel. 
  4. Ta bort gamla blandaren: Lossa på muttern inuti själva kommoden och lyft därefter bort kranen. 
  5. Sätt dit den nya blandaren: Den ska fästas på exakt samma sätt som hur du lossande den gamla kranen. Såväl bricka, mutter och en skruvgänga ska dras åt med en polygrip. 
  6. Fäst rören: Det finns två anslutningar i monteringsröret på kranen: för kallt och varmt vatten och som kommer ut ur väggen. Ta hjälp av klämkopplingar. I vissa fall behöver du såga av rören till önskad längd. De medföljande matningsrören ska kopplas in, änden i slutet har kopplingsmuttrar som ger en vattentät fog. 
  7. Slå på vattnet: Var uppmärksam på läckage, något som inte ska finnas vid rätt utfört arbete.