Bubblar i avloppet

Det bubblar i avloppet – vad är fel och vad göra?

Åh nej. Det bubblar i avloppen, vattnet rinner långsamt och det luktar dessutom illa, vad göra? Som proffs på rör så rekommenderar vi att du tar tag i problemet direkt och gör något åt det. I denna artikel berättar vi varför det bubblar och kluckar i ditt avlopp. Dessutom ger vi handfasta tips på vad du själv kan göra åt det, utöver att ringa Rörjour 24/7 och få hjälp av proffs.

Avloppsproblem är för de allra flesta ingen större favorit. Ofta försöker man förtränga både ljud och doft för att det känns äckligt och obehagligt att närma sig. Detta är förståeligt – men innan du drabbas av ett rejält stopp så bör du ta tag i situationen. Bubblande avlopp i kök eller badrum är oftast ganska enkla att lösa med metoder som de flesta hanterar utan problem. Vid svåra stopp som du inte själv får bukt med så kontaktar du givetvis Rörjour 24/7 direkt så löser vi problemet direkt.

Därför bubblar det i avloppen

Vanligtvis uppstår bubblande ljud i avlopp när det börjar täppas igen och ett stopp är på gång. Tecken på detta är att vattnet rinner långsamt. Att det uppstår ett bubblande ljud beror helt enkelt på att vattnet inte kan rinna fritt utan luft och vatten måste byta plats för att jämna ut trycket. Bubblande i golvbrunnen kan även uppstå när det blir undertryck i avloppsrören, att vattnet drar med sig luft. I detta fall rör det sig inte om ett annalkande stopp men även i detta fall kan dålig lukt sprida sig i huset. I detta fall handlar det dock inte om att eliminera ett stopp utan här kan en lösning vara att montera på en vakuumventil på avloppsrören, något en rörmokare självklart kan hjälpa dig med.

Så åtgärdar du ett avlopp som bubblar

Har du ett avlopp som bubblar och det handlar om ett stopp så finns det bra metoder som ofta löser problemet. Exakt hur du går tillväga beror på om det är tätt i avloppet i toaletten, golvbrunnen eller köksvasken.

Bubblar avloppet i köket så kan det vara fett som orsakar stoppet. I detta fall kan du spola ner lite diskmedel och därefter hälla rejält med kokande vatten i avloppet och låta det verka en stund. Hjälper inte detta kan kan du prova med maskindiskmedel: Lös upp detta i hett vatten och häll i avloppet och komplettera med ytterligare en kastrull kokande vatten.

Du kan också tillverka en egen propplösning av bikarbonat, salt och ättika: Blanda ihop bikarbonat och salt och häll ner blandningen i avloppet. Efter ca 10-20 sekunder häller du ner vinäger. Du kan också testa med vanligt bordssalt och bakpulver, ca 1 dl av vardera.

Ger inte något av ovan effekt är det förmodligen något annat än fett som orsakar stoppet. Detta är ofta fallet i badrum. Här får du ofta ta till ett starkare rengöringsmedel som du spolar ner i avloppet och låter verka en stund. Därefter häller du hett vatten och ser om proppen löser sig. Du kan behöva upprepa behandlingen om proppen sitter hårt.

Förhoppningsvis är problemet därefter löst och du slipper ett bubblande avlopp. Men om detta inte hjälper? Det kan också vara något föremål som fastnat och som råkat hamna i avloppen. Testa då att få undan stoppet med en vaskrensare.

Det bubblar i avloppet – vanliga frågor

Ämnet kring bubblande och kluckande ljud från avloppet väcker många frågor. Här är några av de frågor vi ofta möter hos våra kunder. 

Vad gör man åt bubblande avlopp?

Bubblande avlopp bör du ta tag i direkt. Rinner vattnet dåligt och det luktar från avloppet så är det förmodligen ett stopp på gång. Testa att spola med diskmedel och hett vatten för att se om bubblande ljudet försvinner.

Varför bubblar det i avloppet? Det kan bubbla i avloppet när det börjar täppas igen och ett stopp är på gång. Tecken på detta är att vattnet rinner långsamt. Att det uppstår ett bubblande ljud beror helt enkelt på att vattnet inte kan rinna fritt utan luft och vatten måste byta plats för att jämna ut trycket.

Varför får jag stopp i avloppet?

Avloppsstopp är egentligen helt naturligt och beror på att det över tid bildas fettavlagringar. Lägg till papper, hårrester, sminkrester och annat material som sköljs eller spolas ned i avloppen och förhindrar flödet. De flesta avloppsstopp beror just på att ett föremål eller ett material helt enkelt blockerar röret.

Varför bubblar det i golvbrunnen?

Bubblande i golvbrunnen kan även uppstå när det blir undertryck i avloppsrören, att vattnet drar med sig luft. och i detta fall rör det sig inte om ett annalkande stopp. I detta fall rör det sig inte om ett annalkande stopp men kan sprida dålig lukt i huset.

Lösning vid hårdare stopp i avloppet

Ibland sitter proppen helt enkelt för hårt men har du följt anvisningarna ovan så har du i alla fall gjort vad du har kunnat. Kontakta då Rörjour 24/7 så tar vi över och ger dig experthjälp.

Vid svåra stopp kan det vara svårt att bedöma problemet. Som rörjour har vi anpassad videoutrustning och kan kika närmare på ditt avlopp. Utifrån det kan vi bestämma rätt lösning för ditt stopp. Rören kan vanligtvis rensas mekaniskt med högtrycksspolning eller ett rensverktyg. För de svåraste fallen finns spolbilen med högtrycksrensning. Det viktigaste rådet vi har är att du inte väntar för länge och ”vänjer dig” vid att det bubblar i avloppet. Det finns auktoriserade rörmokare som gärna hjälper dig.