Vattenutkastare

Installation av vattenutkastare – tips & råd vid byte

Vattenutkastaren är en mycket praktisk lösning i en fastighet. Med en vattenkran utomhus får du tillgång till vatten - oavsett om det är för trädgårdsbevattning, bilvätt eller andra utomhusaktiviteter. Som med alla hjälpmedel i hemmet kräver även vattenutkastaren underhåll; den slits och kan gå sönder och behöver bytas ut med tiden. 

I denna artikel delar våra VVS-montörer med sig av insikter kring installation av vattenutkastare, och en steg-för-steg-guide visar hur du går tillväga för att byta och montera en vattenutkastare.

Med rätt kunskap och rätt verktyg alternativt med proffshjälp kan du snabbt och enkelt få din utomhusvattenkälla att flöda som den ska. Vi lär dig hur du kan byta vattenutkastare, men även installtion från start.

Hur fungerar en vattenutkastare?

Med en vattenutkastare slipper du besväret att bära ut vattenkannor och tunga vattenhinkar. Du kopplar enkelt på vattenslangen och får tillgång till vatten utomhus för vattning, vattenlek och annat.

När det kommer till nyinstallation av en vattenutkastare utomhus finns det några saker att ta hänsyn till, exempelvis placering. Tänk efter var du har en befintlig vattenanslutning inomhus. Att installera utkastaren i närheten av en befintlig vattenkälla är oftast det enklaste alternativet, eftersom det eliminerar behovet av att dra nya vattenledningar genom hela huset. Vanligtvis kopplar man utkastaren till vasken i köket eller tvättstugan för en smidig och bekväm vattenförsörjning.

Platsen du väljer att installera vattenutkastaren på är givetvis av stor betydelse. En vattenkastare bör vara lättillgänglig till där du vill använda vatten utomhus, exempelvis nära ett utomhuskök eller odlingsområde.

Det kan ofta vara praktiskt om det finns tillräckligt med utrymme för att installera en slangvinda intill. Sist men inte minst, bör du försäkra dig om att vatten från utkastaren inte orsakar skador på husfasaden eller andra ytor. Som VVS-experter ger vi dig gärna råd för att säkerställa en smidig och välplacerad installation av din vattenutkastare, och som gör det enklare att hantera vattenbehoven i din utomhusmiljö.

Olika typer av vattenutkastare

Det finns ett brett utbud av vattenutkastare tillgängliga på marknaden som matchar olika ändamål och rörsystem. Ditt val beror givetvis på dina specifika behov och användningsområden. Här är en översikt över vanliga typer av vattenutkastare:

Väggmonterade vattenutkastare: Också kallad utanpåliggande vattenutkastare, är en utkastare som är permanent monterad på husväggen, och ger en stabil och pålitlig vattenkälla för trädgårdsbevattning och andra utomhusaktiviteter. Det finns såväl enkla som dubbla att välja bland.

Fristående vattenutkastare: Dessa utkastare är monterade på en fristående stolpe eller stativ och kan placeras var som helst i trädgården. De är flexibla och gör det enkelt att nå olika områden i trädgården.

Kombinationsvattenutkastare: Ukastare som ger möjlighet att ansluta både en trädgårdsslang och en bevattningsslang till samma utkastare vilket är idealiskt för att anpassa bevattningen till olika växtbehov.

Frostsäker utkastare: För den som är bosatt i områden med kalla vintrar är frostfria utkastare ett måste. De är utformade för att förhindra att vatten fryser och skadar utkastaren under lägre temperaturer.

Oavsett vilken typ av vattenutkastare du väljer är det viktigt att matcha den med dina specifika krav och förutsättningar för att säkerställa en effektiv och pålitlig vattenförsörjning utomhus.

Hur byter man vattenutkastare?

För den som själv ska göra jobbet krävs, utöver en ny vattenutkastare som passar till dina befintliga rörsystem, tillgång till rätt material och verktyg. Här är exempel på vad som vanligen kan behövas:

  • Pipnyckel
  • Skruvdragare eller skiftnyckel
  • Polygriptång
  • Hålsåg
  • Bågfil
  • Blocknyckel
  • Röravskärare
  • Muttertång
  • Borr (14 – 30 millimeter)
  • Rördelar eller slangar vid behov
Akut? Ring rörjouren!

Steg-för-steg-guide vid byte av vattenkastare

Steg 1: Avstängning av vattentillförseln

När du har verktyg och material redo ska du stänga av vattnet till området där din vattenutkastare är placerad. Lokalisera avstängningsventilen som styr vattnet till området och vrid ventilen till läget för "avstängt".

Steg 2: Byte av den äldre vattenutkastaren

När vattnet inte längre strömmar kan du ersätta din gamla vattenutkastare. Ta en skiftnyckel eller en pipnyckel och lossa försiktigt lossa röret som förenar vattenutkastaren med väggen. Var försiktig och undvik skador på röret. När röret är lossat kan du enkelt ta bort den gamla vattenutkastaren.

Steg 3: Installation av den nya vattenutkastaren

Nu är det dags att installera din nya vattenutkastare. Dubbelkolla så att den nya vattenutkastaren passar med ditt befintliga rörsystem. Montera den nya vattenutkastaren på väggen med tillverkarens instruktioner som referens. Se till att den sitter stadigt så att inga läckor uppstår.

Steg 4: Återöppning av vattentillförseln och funktionskontroll

När den nya vattenutkastaren är korrekt installerad och ansluten kan du öppna vattnet igen. Var lätt på handen när du öppnar avstängningsventilen för att undvika tryckförändringar som potentiellt kan skada rören. När vattnet är tillbaka, kontrollera att vattenutkastaren fungerar som den ska.

Tänk på detta när du ska byta vattenutkastare

Om du har kunskap kan du själv byta en trasig vattenutkastare, men som alltid när det handlar om hantering av rör och vatten bör du inte chansa. Många väljer därför att ta hjälp av en certifierad rörmokare med VVS-behörighet vid såväl byte som nyinstallation för att vara säker på att den blir tryggt utförd. Installation görs på husväggen i anslutning till byggnadens befintliga vattenledning. Våra montörer kan även borra hål genom ytterväggen och utföra kompletterande rördragning om det krävs.

Trasig vattenutkastare

En vattenutkastare kan precis som allt annat i hemmet gå sönder. Det vanligaste problemet är att vattenutkastare inte går att stänga av, och vattnet ostoppbart fortsätter att rinna. När vattenutkastare läcker när man stänger av är det ett tydligt tecken på att reparation krävs. En vanlig orsak till denna typ av läckage är att vattenutkastaren har utsatts för frost och frusit sönder. Om detta inträffar är det viktigt att agera snabbt och byta ut den trasiga vattenutkastaren omedelbart. Detta för att förhindra att vatten tränger in mot husgrunden och orsakar potentiella vattenskador. Kontakta oss på Rörjour 247 för att montera vattenutkastare och förhindra risk för vattenskador!

Läckage är ett annat problem som kan drabba vattenutkastaren, liksom andra kranar och blandare. Orsaken till läckaget kan variera beroende på din specifika situation och vilken typ av vattenutkastare du har. Inte sällan beror läckaget på att spaken dragits åt för hårt vid användning, vilket kan skada packningen och förhindra att den fungerar som den ska och vatten börjar läcka. Lyckligtvis är det här en enkel fix – du behöver bara identifiera vilken typ av packning som sitter i din vattenutkastare, skaffa en ny och byta ut den gamla.

Behöver du hjälp med att byta ut eller installera en ny vattenutkastare? 

Hör av dig, vi står till din tjänst och gör jobbet snarast. Kontakta oss idag för installation av din nya vattenutkastare så är den snart på plats. Här kan du läsa mer om våra olika paket med vattenutkastare med installation.