Diskmaskin

Installera diskmaskin – goda råd från VVS-experten

Ska du installera en diskmaskin i köket därhemma? Oavsett om det handlar om nyinstallation eller om det helt enkelt är dags att byta ut den gamla till en mer modern, effektiv och hållbar diskmaskin, så behöver du få den på plats. 

I den här artikeln får du goda råd från våra VVS-montörer: om, när och hur du själv kan göra jobbet på ett säkert sätt och när du behöver ringa in ett proffs.

Att tänka på när du installerar en diskmaskin

Hemmafix i all ära men när det kommer till anslutningar för el, vatten och avlopp så finns strikta regler att följa. Dessa måste alltid utföras fackmannamässigt, eftersom riskerna är alldeles för stora och inte lämnar utrymme för chansningar. Har du tillräcklig kunskap för att byta ut och installera en diskmaskin själv så kan du göra det.

Stäm av med ditt försäkringsbolag: Om du ska göra arbetet själv är ett tips från våra VVS-montörer att du först kontaktar ditt försäkringsbolag före installationen av din diskmaskin. Utöver fackmannamässighet kan fler krav finnas, exempelvis att ett läckagestopp installeras på vattenanslutningen. Skulle du få en vattenläcka och inte uppfyller alla krav kan du riskera bli utan ersättning för eventuella skador som uppstår. Köp med ett fuktskydd: Glöm inte heller att placera ett fuktskydd i plast (översvämningsskydd) där diskmaskinen ska stå. En smart och billig försäkring mot trista och kostsamma vattenskador. Det ger ett bra fuktskydd om diskmaskinen skulle börja läcka. Läckande vatten kan snabbt upptäckas då det leds till framsidan av diskmaskinen. Säkra ett avstängningsvrede: Ytterligare ett tips är att montera ett avstängningsvrede uppe på köksblandaren. Den gör att du smidigt kan stänga av vattnet om du upptäcker en vattenläcka.

Rör inte elen: Att som lekman själv aldrig göra elen i samband med installation av diskmaskin är en självklarhet, men något som vi i branschen inte sällan ser skräckexempel på. Feldragen el innebär alltid ökad brandrisk, vilket är allvarligt. Vanligen kopplas diskmaskiner in med vanlig stickpropp, men saknas vägguttag måste en behörig elektriker göra jobbet. Samma sak om ett trefasuttag krävs och behöver installeras. 

Hör av dig till oss så bokar vi in en tid som funkar för dig och installerar din diskmaskin på ett tryggt och säkert sätt.

Krävs rörmokare vid diskmaskinsinstallation?

Vad gäller egentligen för installation av diskmaskin? Jo, om det handlar om att ersätta en befintlig diskmaskin med en ny och den ska stå på samma ställe där el, vatten och avlopp redan är framdraget, ja då kan du i många fall göra installationen av diskmaskinen själv. Har du aldrig hållit på med vatten och avlopp förut och känner dig osäker? Ja, då är vårt råd alltid att ta professionell hjälp. Detta för att förhindra felaktig installation med risk för läckage och åtföljande vattenskador på byggnaden.

Ska du däremot installera en diskmaskin på en ny plats där anslutningar saknas så måste du även här ta hjälp av en firma med behöriga VVS- och elinstallatörer. Kontakta oss direkt så får du all hjälp du behöver från såväl rörmokare som elektriker.

Akut? Ring rörjouren!

Så installerar jag en diskmaskin själv

Här är en steg-för-steg-guide för hur en typisk installation av en diskmaskin kan gå till, förutsatt att el, vatten och avlopp är framdraget.

Steg 1. Stäng av vattnet med avstängningsventilen, vanligtvis placerad under diskbänken alternativt vid blandaren.

Steg 2. Koppla ifrån den gamla diskmaskinen och lyft bort den, eventuellt med hjälp av någon.

Steg 3. Lyft ut den nya diskmaskinen ur sitt emballage.

Steg 4. Anslut avlopps- och tilloppsslang till din nya diskmaskin.

Steg 5. Placera ett fuktskydd i plast där du ska ställa diskmaskinen (obs! den följer inte med diskmaskinen utan får köpas separat).

Steg 6. Fäst avloppsslangen på avloppsröret med en slangklämma.

Steg 7. Ställ diskmaskinen på sin plats. Vid behov kan du anpassa höjden genom att skruva på fötterna enligt instruktionsmanualen.

Steg 8. Skruva fast diskmaskinen i skåpsidorna, anslut vattenslangen under diskbänken och dra åt ordentligt.

Steg 9. Anslut kontakten till eluttaget. Sätt på vattnet och kör ett första diskprogram och kontrollera så att inget läckage sker.

Nu är din nya diskmaskin redo för en lång trogen tjänst tillsammans.

Så smidigt kan det gå. Känner du dig tveksam eller är det minsta osäker på hur du ska installera din diskmaskin så är det bara att du hör av dig till oss. Vi gör jobbet snabbt och säkert och med garanti för din trygghet. Ditt ROT-avdrag ger dig fördelaktigt avdrag för arbetskostnaden och behöver du även hjälp med eldragning så har vi även behöriga elektriker i vårt team.