Toalettstol som lacker

Toalettstol som läcker – orsak och åtgärd

Toaletter som börjar droppa eller läcka är såklart är oroande. Som en av hemmets mer oumbärliga ting är den något vi definitivt är beroende av att den fungerar. Så vad gör jag? En WC-stol som läcker kan i vissa fall repareras, beroende på orsak, men en lösning kan också vara att byta ut toaletten. Tryggt att veta är att våra rörmokare hjälper dig lösa problemet med en toalettstol som läcker: Från felsökning till reparation alternativt installation av en ny toalettstol om det krävs.

Porslin är tåligt och vanligtvis behöver du inte byta toalettstol särskilt ofta. Att ha samma toalett i 10-15 år är inte ovanligt. Dock kan delarna i cisternen, exempelvis ventilerna, behöva bytas flera gånger under toalettens livstid precis som sitsen. Vilka är varningstecknen på att min toaletten läcker? 

  • Golvet är fuktigt runt toaletten
  • Avloppslukt i badrummet
  • Det rinner vatten även efter att jag har spolat

Ta reda på varför WC-stolen läcker

Börjar din toalettstol läcka är det givetvis viktigt att ta tag i det direkt för att inte landa i kostsamma vattenskador. De vanligaste orsakerna är att det är för mycket kalk i cisternen, att en packning läcker vid utloppsventilen eller att du har en defekt eller smutsig inloppsventil. Handlar det om att avkalka cisternen, byta ut en läckande packning eller utloppsventil så är det ganska enkelt att åtgärda.

Kanske upplever du att din toalett rinner? Det är en av vanligaste tecknen på att toaletten läcker. I detta fall är det ofta flottörventilen som gått sönder. Den reglerar nivån inuti behållaren och om den går sönder utlöses ett överfyllnadsskydd som gör att toaletten läcker. Har du tur är det mekaniken från flottören som hakat upp sig. Om flottören är tät men toaletten ändå läcker efter spolning så kan det vara inloppsventilen som inte fungerar.

Om vatten samlas runt basen på toaletten finns det fler möjliga orsaker:

  • Bultarna som fäster toalettens botten på golvet kan vara lösa
  • Vaxringen som tätar toaletten mot avloppet kan vara felaktig
  • Kondensvatten från fuktig rumsluft kan droppa ner på toaletten

Det kan även finnas små porslinssprickor i tanken eller i skålen på toaletten som är källan till ett aktivt läckage. Håll utkik efter läckande vatten när du spolar och tänk på att ett obemärkt läckage kan leda till ett förstört golv.

Vissa enklare problem kan du lösa själv, men som fackmän rekommenderar vi att du i de allra flesta fall anlitar en behörig rörmokare för att ta reda på varför din toalett läcker. Detta för att inte göra problemet värre eller råka förstöra delar av toaletten eller rentav avloppssystemet. Vattenskador är en betydande kostnad för försäkringsbolag och det ställs givetvis krav på att dina vattenanknutna produkter är rätt installerade.

Kontaktar du Rörjour 24/7 direkt så kollar vi upp vad som är fel med din läckande WC-stol och löser problemet direkt.

Ny eller gammal toalett som läcker?

Som rörjour och VVS-proffs har vi reservdelar till de flesta WC-märken som finns på marknaden. Vi hjälper dig reparera en läckande toalettstol genom att byta ut slitna delar och trasiga packningar eller avkalka och rengöra cisternen om det är nåt av detta som orsakar problemet. Om toaletten läcker eller har spruckit så kan det vara så den inte längre går att reparera utan lösningen är att byta ut toaletten.

Är toaletten gammal rekommenderar vi generellt att du istället för att lägga pengarna på en reparation låter installera en helt ny toalett. Köper du en ny toalettstol ingår garanti som gäller 2-5 år och säkerställer att ett fel blir åtgärdat på produkten eller de delar på produkten som inte fungerar. Dock gäller bara garantin om felet fanns på produkten när du köpte den. Värt att tänka på är att garantin inte täcker fel som uppstått i samband med felaktig installation. Ett gott skäl att anlita en behörig rörmokarfirma som står för garantin om fel skulle uppstå.

En moden WC-stol är dessutom betydligt mer vattenbesparande, vilket är bra för såväl din plånbok som miljön. Har du inte redan en vattensparande toalett med låg spolning så kan en läckande toalett vara det tecken du behöver för att ta tag i ett toalettbyte.

Toalettbyte är en enkel och billig åtgärd

Precis som reparation av toalettstolar utför vi byte och installation av WC-stolar till bra priser. En kostnad som du vanligtvis snabbt sparar in. Äldre toaletter kan använda upp till 12 liter vatten per spolning till skillnad mot en modern vattensparande WC, som använder mindre än 2 liter vatten per spolning. Att anlita en rörmokare för installation är klokt, inte minst som ovan nämnts, för att minska risken för vattenskador, omfattas av produktgaranti och av försäkringsskäl.

Min toalettstol läcker – vanliga frågor 

Ämnet kring läckande och rinnande toaletter väcker många funderingar. Här är några av de frågor vi ofta möter hos våra kunder. 

Varför läcker min toalett?

Läcker toalettstolen är de vanligaste orsakerna att det är för mycket kalk i cisternen, att en packning läcker vid utloppsventilen eller att du har en defekt eller smutsig inloppsventil. Handlar det om att avkalka cisternen, byta ut en läckande packning eller utloppsventil så är det ett ganska enkelt att åtgärda.

Vad gör man om toaletten läcker?

Börjar din toalettstol läcka är det viktigt att ta tag i det direkt för att inte landa i kostsamma vattenskador. Felsökning kan du göra själv alternativt överlåta till en rörmokare som är expert på detta.

Vad gör man när toaletten står och rinner?

En toalett som rinner är ett av vanligaste tecknen på att din WC läcker. Ofta är det flottörventilen som gått sönder. Den reglerar nivån inuti behållaren och om den går sönder utlöses ett överfyllnadsskydd som gör att toaletten läcker. I bästa fall är det mekaniken från flottören som hakat upp sig.

Vänj dig aldrig vid en läckande toalett – kontakta oss

Det kan vara svårt att själv utröna varför toaletten läcker och vilken åtgärd som är rätt. Som rörjour har vi kompetens att både undersöka och avhjälpa problemet. Det viktigaste för dig att tänka på att inte vänta för länge och ”vänja dig” vid din läckande WC-stol. Får du inte löst det själv – kontakta oss direkt så får du hjälp av fackmän som kan allt som är värt att veta om rör.