Olika typer av varmvattenberedare

Olika typer av varmvattenberedare – så väljer du rätt

Står du inför att välja varmvattenberedare? En inte helt enkel uppgift eftersom det finns en mängd olika typer av varmvattenberedare precis som olika storlekar. Här delar därför rörjourens fackmän med sig av goda råd kring olika typer och storlekar av varmvattenberedare. 

Har du ytterligare frågor, kontakta oss direkt så hjälper vi dig både med att välja rätt varmvattenberedare och med säker installation.

Varmvattenberedare har en viktig uppgift genom att värma det varma vatten som behövs till hemmets kranar och duschar. En varmvattenberedare håller i allmänhet mellan 15 och 30 år, men är den över 10 år gammal är den förmodligen mindre energieffektiv. Bättre isolering hos nyare varmvattenberedare innebär att uppvärmningen av vattnet ofta sker snabbare och att mindre vatten går till spillo.

Hitta rätt bland olika typer av varmvattenberedare

På marknaden finns många olika typer av varmvattenberedare som tar olika hänsyn. Exempelvis om du har direktverkande el eller om den ska samarbeta med ditt vattenburna värmesystem. Valet av varmvattenberedare påverkas alltså av hur ditt hus värms upp. Om huset saknar vattenburet uppvärmningssystem och istället värms upp av el behövs en varmvattenberedare som själv kan producera varmvatten. Varmvattenberedare finns givetvis i olika storlekar för att matcha just ditt behov, allt ifrån den lilla sommarstugan till den stora familjevillan.

Dina förutsättningar styr valet av varmvattenberedare

Innan du väljer varmvattenberedare behöver du därför ser över behov och förutsättningar och utifrån fakta välja den varmvattenberedare som levererar bäst i ditt fall. Uppvärmningssystem, hur många är ni i hushållet, hur stort utrymme finns för placering,om ni använder badkar ofta, om ni har en avancerad dusch som förbrukar mycket vatten och så vidare.

Här är några valmöjligheter:

Elektrisk varmvattenberedare

Ett vanligt alternativ är en elektrisk varmvattenberedare som producerar varmvatten med en elvärmare i tanken och passar dig som inte har en värmepump eller en pelletspanna. Det finns modeller med så kallad smart control, som lär sig ditt varmvattenbehov för lägsta energiförbrukning. Den smarta termostaten lär sig när beredaren ska värma vatten, beroende på hushållets vanor och hur och när ni använder varmvattnet. Elvarmvattenberedare finns både som golvstående och gör vägghängning samt i olika storlekar.

    Värmepumpsberedare för tappvarmvatten / Varmvattenvärmepump

    Ett alternativ för dig som bara behöver varmt tappvatten och värmer huset på annat sätt. Den är utvecklad för att just ge energisnål uppvärmning av tappvattnet.

    Ackumulatortank som lagrar varmvatten

    Står för lagringen av varmvatten och ju effektivare den lagrar desto mindre energi går det åt och du kan få mer ut av din uppvärmning.

    Arbetstank

    En arbetstank, även kallad bufferttank hjälper din värmekälla att samarbeta med ditt vattenburna värmesystem.

    Kombivattenvärmare

    En kombination av två värmekällor: el samt fjärrvärme eller centralvärme. Denna typ av varmvattenberedare passar dig som har en värmekälla (exempelvis pelletspanna) som du stänger av på sommaren. Den tillåter dig att själv optimera hur du får varmvatten.

    Hur stor varmvattenberedare behöver jag?

    Storleken på din varmvattenberedare ska alltid anpassas efter hur mycket varmvatten du behöver. Ofta har det att göra med hur stort hushållet är och hur många ni är som använder varmvatten. Det finns varmvattenberedare från 5 liter upp till cirka 400 liter. Så vilken storlek ska jag välja? Som riktlinje för varmvattenförbrukning: En dusch konsumerar ungefär 10 liter vatten per minut, ett badkar runt 140 liter och handdiskning i diskho cirka 15 liter.

    Här är några exempel att utgå från när du ska avgöra vilken storlek på varmvattenberedaren du behöver.

    • Ett hushåll med fyra personer: en varmvattenberedare på 200 liter brukar räcka
    • Fler än fyra eller ett hushåll som drar mycket vatten genom långduschar/bubbelbad kan behövas en 300 liters varmvattenberedare.
    • Sommarstuga med duschmöjlighet fungerar vanligen med varmvattenberedare på 55 liter
    • Sommarstuga med endast handtvätt fungerar vanligen med varmvattenberedare på 5 liter

    Välja rätt typ av material för varmvattenberedare

    När du ska välja varmvattenberedare behöver du även veta vilket korrosionsskydd som passar vattenkvaliteten i området där du bor: koppar, rostfritt stål eller emalj. Genom att välja rätt material säkrar du en bättre livslängd på varmvattenberedaren. De tre olika korrosionsskydden har helt olika egenskaper – och det som är gynnsamt på en plats vara sämre val för en annan, vilket givetvis gör valet av material viktigt.

    Om du är osäker på vilken typ av vatten du har så kan du rådfråga rörjouren. Antingen vet vi eller så hjälper vi dig med en vattenanalys och ger dig därefter en bra rekommendation.

    Varmvattenberedare i emalj

    Passar vanligen bra oavsett vattenkvalitet du har, men vattnet bör ha en bra ledningsförmåga för att offeranoden (en bit av oädel metall som fästs på metallytor för att skydda från korrosion) ska fungera optimalt.

    Varmvattenberedare i rostfritt stål

    Fungerar bra om vattnet har ett lågt pH-värde och är kolsyrehaltigt. Undvik dock rostfritt stål om vattnet har hög kloridhalt och högt pH-värde. Detta eftersom kombinationen kan skada stålet.

    Varmvattenberedare i koppar

    I de flesta kommunala vatten är koppar ett bra val, men det finns undantag. Koppar är att föredra om vattnet har hög kalkhalt – men ska undvikas om vattnet har ett låg pH-värde, höga kloridhalter eller vattnet är bräckt. I dessa fall kan koppar frigöras från behållaren och följa med ut i kranen.

    Från rådgivning till installation av rätt varmvattenberedare

    När du vet vilken typ och vilken storlek på varmvattenberedare som du ska ha så är det läge att välja rätt varmvattenberedare för ditt hushåll. Rörjouren hjälper dig hela vägen, från rådgivning till installation. Du får inte montera eller ställa in varmvattenberedaren själv utan för det krävs en auktoriserad rörmokare. Detta är mycket viktigt, dels för din säkerhet men även för att eventuella skador och olyckor i framtiden ska täckas av din försäkring.

    En varmvattenberedare ska vidare installeras där det finns en fungerande golvbrunn och där det finns rätt tätskikt. Allt detta har vi som fackmän givetvis full koll på.

    Lycka till i valet av varmvattenberedare! Och välkommen att kontakta oss vid frågor eller för att boka en rörmokare som fixar din installation.