Stopp i handfat

Vad gör jag vid stopp i handfatet?

Plötsligt rinner vattnet i handfatet ut lite väl långsamt. Det kanske bubblar och det luktar illa från avloppet.

Vad gör jag vid stopp i handfatet – och hur kan jag förebygga det? Här ger vi tips och råd för åtgärder samt när det är läge att ringa rörjouren.

Stopp i handfatet är mycket vanligt och är något som du behöver åtgärda direkt. Nedan ger vi exempel på vad du kan göra. Får du inte bukt med stoppet, kontakta oss så ser vi till att du blir av med bekymret direkt.

Orsaker till stopp i handfatet

Ofta beror avloppsstoppet i handfatet på att hår, fett, tandkrämsrester och smink fastnat eller slammat igen röret. Skräpet lagras under lång tid och till slut rinner vattnet långsamt och du känner den karakteristiska doften av avlopp i handfatet. Då är det hög tid att agera!

Problemet ligger oftast inte särskilt djupt utan stoppet är vanligtvis i första kröken under handfatet. Innan du kontaktar rörjouren finns det lite saker du själv kan göra.

Fixa stopp i handfatet: Guide steg-för-steg

Spola rikligt med hett vatten

Eventuellt med lite diskmedel för att lösa upp fett och smuts. Ofta kan detta lösa problemet direkt.Pumpa med en vaskrensare

Fylla handfatet till hälften och sätt igång att pumpa så att luft och vatten skapar ett tryck som kan föra bort stoppet.

Rensa bort hår och smuts i röret

Skruva upp behållaren i handfatsröret och rensa skräpet för hand. Skruva ihop och spola med varmt vatten.Använd en propplösning av bikarbonat, salt och ättika

Blanda ihop bikarbonat och salt och häll ner blandningen i avloppet. Efter ca 10-20 sekunder häller du ner vinäger. Du kan också testa med vanligt bordssalt och bakpulver, ca 1 dl av vardera.

Bra hjälpmedel att ha hemma som kan lösa stoppet:

Ibland behövs inga verktyg för att fixa ett stopp i handfatet. Följande vardagliga saker är bra att ha hemma och ta till när avloppet slammat igen.

  • Diskmedel

  • Rengöringsmedel

  • Vaskrensare

  • Rensband

  • Salt

  • Ättika

  • Bakpulver

  • Bikarbonat

  • Vinäger

Är propplösare ett alternativ vid stopp i handfatet?

I butik finns som du säkert vet propplösare på burk. De innehåller frätande ämnen som natrium- eller kalciumhydroxid och som hälls i avloppet för att lösa upp stoppet. Detta kan fungera men är inte är något som vi rörmokare rekommenderar. Det kan orsaka allvarliga frätskador om en någon får det i sig det eller får det i ögonen eller på huden. Det kan också förstöra dina gjutjärnsrör, skada emalj och glasyr på ditt porslin och är dessutom en miljöbov. Tänk på! Har du använt propplösare och sedan tillkallar en rörmokare – informera personen om det så att inte rörmokaren riskerar frätskador på händerna.

Vänj dig aldrig vid stopp i handfatet – kontakta oss

Får du inte bukt med stoppet i handfatet så kontaktar du oss. Vid svåra stopp då det är svårt att bedöma problemet så har vi som rörjour anpassad videoutrustning och kan kika närmare på ditt avlopp. 

Utifrån det kan vi bestämma rätt lösning för ditt stopp. Rören kan vanligtvis rensas mekaniskt med högtrycksspolning eller ett rensverktyg. För de svåraste fallen finns spolbilen med högtrycksrensning. Det viktigaste för dig att tänka på att inte vänta för länge och ”vänja dig” vid stopp i avloppen. Får du inte bukt med det – kontakta oss direkt så får du proffs som hjälper dig.