Element

Välja rätt element – goda råd vid byte av radiatorer

Att vintern närmar sig och temperaturen börjar krypa nedåt är en årlig påminnelse om att elementens betydelse i våra hem. Kanske funderar du på att uppgradera dina radiatorer för att öka effektiviteten och komforten i ditt hem? Att byta ut gamla element är en investering som kan göra en stor skillnad, såväl för energibesparingar och inomhuskomfort som för det estetiska. Som experter inom elinstallation och VVS delar vi i denna artikel med oss av insikter samt vägledning vid valet av rätt element.

Byta gamla element eller inte?

Vi får ofta frågan från våra kunder när det är läge att byta gamla men fungerande element till nya. Står du inför en renovering av ditt hus är det självklart ett bra tillfälle att byta ut dina gamla radiatorer. Vi erbjuder gärna rådgivning när det kommer till att välja rätt element för dina ytor, där vi tar hänsyn till dina önskemål.

Att byta ut äldre element har många fördelar. Rätt val av element kan ge en produkteffektiviteten på upp till 87 % bättre jämfört med ett föråldrat element, tillverkat för decennier sen. Även inomhusluftens kvalitet förbättras vanligtvis när du byter från gamla elradiatorer till nya, moderna element.

Nya element är inte bara tysta och sprider en jämn behaglig värme. Ofta minskar de dessutom energiförbrukningen i hemmet, vilket idag är ett starkt argument för att byta ut sina gamla element. Nya element erbjuder ofta en smart funktion för sänkning mellan komfort- och spartemperatur, där den senare är perfekt på dagtid (när de flesta är på jobbet eller skola) och på natten (då en lägre temperatur ofta ger bättre sömn). I moderna radiatorer är termostaten mer intelligent.

På elelement är det oftast termostaten som ger upp först och då har du ett val att behålla elementen men köpa ny termostat. Termostatens uppgift är som bekant att hålla en jämn och stabil värme i rummet. Den känner av hur varmt det är i rummet och reglerar värmen efter det genom att slå av och på strömmen till värmeelementet. Tecken på att termostaten börjar bli sliten är knäppningar i elementet samt ojämn temperatur, med heta ytor. Är dina element gamla och utslitna kan ett bättre alternativ vara att istället uppgradera till nya element med elektronisk termostat. Det finns nämligen faror med äldre elelement, som att de bränner damm vilket kan utgöra en brandfara.

Som behöriga elektriker och VVS-installatörer kan vi hjälpa dig med allt från rådgivning till installation av såväl elradiatorer som vattenburna element.

Olika typer av element

När det är dags att byta ut elementen i ditt hem behövs insikt i vilka alternativ som är tillgängliga på marknaden. Här är några vanliga alternativ med korta förklaringar om skillnaderna:

El-element:

  • Använder elektricitet för att generera värme.
  • Enkla att installera och använda.
  • Individuell kontroll över rumstemperaturen.

Det finns även oljefyllda elradiatorer, fyllda med vegetabilisk, miljövänlig olja. När elementet värms upp avger de en naturlig strålningsvärme som kan upplevas som behaglig mjukvärme. Kan ge höga driftskostnader, då elpriser kan vara högre än andra energikällor. Vattenburna element:

  • Är vanliga i centralvärmeanläggningar. 
  • Ansluts till ett centralvärmesystem eller pannan.
  • Jämn värmedistribution.
  • Nyinstallation kan vara relativt kostsamt
  • Långsammare reaktionstid än el-element. 

Oljefyllda radiatorer:

  • Använder värmeolja för att generera värme.
  • Långvarig värmefrigöring även efter avstängning.
  • Kan vara dyrare i drift jämfört med centralvärme.

Golvvärme (vattenburen eller elektrisk):

  • Installeras under golvet och värmer upp rummet från botten.
  • Jämn och osynlig värmefördelning.
  • Nyinstallation kan vara kostsam.
  • Effektivt för att skapa en komfortabel inomhusmiljö.

Valet av element beror på dina specifika behov, din budget och din befintliga uppvärmning. Det är viktigt att överväga energieffektivitet, driftskostnader och önskad komfortnivå innan du fattar ett beslut.

Behöver du en rörmokare?

Fler tips från våra proffs inom el och VVS:

    Ska du köpa nya elelement behöver du veta vilken effekt du ska ha. Önskad effekt beror på husets konstruktion och rummets storlek. Gäller det däremot vattenelement är det storleken på elementet som är avgörande för hur mycket värme det avger.

    Ska du ha elementet i badrum eller våtrum? Då ska det ha en IP-klass på minst IP22, där de elektroniska delarna är skyddade mot fukt. Det är också avgörande att elementet monteras inom de rekommenderade områdena, så att det inte får direkt vatten på sig samt att vägguttaget inte kommer i kontakt med vatten. Som behörig firma inom el och VVS säkrar vi självklart allt detta vid installation hos dig – och vi hjälper dig även att räkna ut rätt effekt.

    Element – design och funktion

    När du överväger att byta ut elementen i ditt hem är det viktigt att inte bara tänka på deras funktion, utan även hur de kommer att påverka estetiken och komforten i ditt hem. Moderna element har utvecklats betydligt, och erbjuder idag både praktiska funktioner och snygg design. För hus i äldre stil finns det idag ett stort utbud av retro-element tillverkade för dagens moderna krav, men uppfyller kriterierna för en radiator i gammal stil.

    Här är några saker att tänka på när du letar efter element som ska passa såväl din inredning som dina behov: Design och utseende på dina element

    Moderna element finns i olika stilar och färger, så du kan hitta något som smälter in i din inredning. Det finns släta, platta paneler, traditionella gjutjärnselement och minimalistiska rördesigner. Ta dig tid att fundera över vilken stil som passar bäst i ditt hem och som du tycker är estetiskt tilltalande.

    Materialval för elementen

    Materialvalet kan påverka både designen och värmeelementets effektivitet. Aluminium- eller stålelement värmer upp snabbt och fördelar värmen jämnt, medan gjutjärnselement har en mer klassisk och rustik känsla. Vissa moderna element är tillverkade av keramik, granit eller glas och kan framstå som riktiga konstverk.

    Smarta funktioner i element

    Många moderna element är utrustade med smarta funktioner som termostater, fjärrkontroller och programmerbara tidur. Detta gör det möjligt för dig att enkelt kontrollera värmen och skapa skräddarsydda uppvärmningsprogram som passar din livsstil och energibesparingsbehov. Praktiska funktioner i element

    För utrymmen som en hall och bad kan man idag välja ett element som samtidigt är en spegel. Det finns även el-element, som normalt sätt inte ska övertäckas, utrustade hängare där blöta kläder eller handdukar kan torka på – perfekt för hallen eller badrummet

    Energisnåla alternativ för element

    Om du är angelägen om att minska din energiförbrukning finns energisnåla element som utnyttjar den senaste tekniken för att uppnå hög effektivitet och elsparande. Dessa element kan hjälpa dig att sänka dina energikostnader på lång sikt.

    Ta dig tid att utforska olika alternativ och tveka inte att konsultera oss fackmän för att välja de rätta elementen för dina behov och önskemål. Vi hjälper dig gör ett bra val samt med säker installation. Hela installationen av fast monterade element är, som du vet, ett arbete som alltid ska utföras av en behörig elinstallatör.