Stopp i avloppet

Vad gör jag vid stopp i avloppen?

Stopp i avloppen är ett vardagsproblem som både väcker irritation och ställer till problem.

Vad beror avloppsstopp på – och vad kan jag göra? Går det att förebygga och när behöver jag ta hjälp av rörjouren? Detta och mer reder vi ut i denna artikel.

Stopp i avloppet känns igen av att avloppet bubblar, luktar eller inte rinner ut som det ska. Det kan bero på en mängd faktorer, vanligtvis ett resultat av att matrester, fetter och även material fastnat i avloppet. Ditt avloppsstopp kan bero på för mycket nedspolat toalettpapper, att en leksak spolats ner eller att avloppet helt enkelt slammat igen över tid.

Vanliga anledningar till stopp i avloppen

Avloppsstopp är egentligen helt naturligt på grund av att beror avloppsstoppet det över tid bildas fettavlagringar. Lägg till papper, hårrester, sminkrester och annat material som sköljs eller spolas ned i avloppen och förhindrar flödet.

De flesta avloppsstopp beror just på att ett föremål eller ett material helt enkelt blockerar röret. I bästa fall är det mer porösa material, som toalettpapper, men det är inte ovanligt att fastare föremål slinker ner. Är så fallet kan du behöva tillkalla en rörjour som kan öppna avloppet. Ibland behöver din rörmokare ta till avloppsspolning med spolbil för att få bort stoppet men vanligast är att rörmokaren kan få loss avloppsstoppet med hjälp av verktyg och rätt teknik.

Vid svåra stopp då det är svårt att utröna vad problemet beror på så har vi som rörjour anpassad videoutrustning för att kika på avloppet och utifrån det bestämma rätt lösning för ditt stopp.

Så kan jag själv förebygga stopp i avloppen

Det finns mycket du själv kan göra för att undvika avloppsstopp. Ha som regel att inte spola att spola ned för mycket samtidigt – och påminn gärna personer som du delar hushåll med, inte minst dina barn. Papper, bomull, bomullspinnar, bindor och matrester som spolas ned kan till slut orsaka ett stopp. Gör det till en vana att slänga material i papperskorgen och inte slänga något i toaletten som du är tveksam till. Öppna upp tillgängliga del av rören och rensa bort hår och fett regelbundet enligt nedan.

Behöver du akut hjälp? Ring oss direkt på 010-888 52 40

Har du ett stopp i avloppet – testa följande

  • Skruva upp de delar av rör som är tillgängliga och avlägsna smuts, fett, hår etc.

  • Öka trycket och spola på med mycket vatten snabbt, exempelvis med hink.

  • Kör med en vaskrensare för att skapa tryck.

  • Använd fettlösande medel.

  • Använd ett rensband.

Är propplösare ett alternativ vid stopp i avloppen?

I butik finns ett utbud propplösare med frätande ämnen som natrium- eller kalciumhydroxid. Detta hälls i avloppet för att lösa upp stoppet, något som kan fungera men inte är något som vi rörmokare rekommenderar. Det kan orsaka allvarliga frätskador om en någon får det i sig det eller får det i ögonen eller på huden. Det kan också förstöra dina gjutjärnsrör, skada emalj och glasyr på ditt porslin och är dessutom en miljöbov. Tänk på! Har du använt propplösare och sedan tillkallar en rörmokare – informera personen om det så att inte rörmokaren riskerar frätskador på händerna.

Vänj dig aldrig vid stopp i avloppen – kontakta oss

Vid svåra stopp då det är svårt att utröna vad problemet beror på så har vi som rörjour anpassad videoutrustning för att kika närmare på ditt avlopp. Utifrån det kan vi bestämma rätt lösning för ditt stopp. Rören kan vanligtvis rensas mekaniskt med högtrycksspolning eller ett rensverktyg. För de svåraste fallen finns spolbilen med högtrycksrensning. Det viktigaste för dig att tänka på att inte vänta för länge och ”vänja dig” vid stopp i avloppen. Får du inte bukt med det – kontakta oss direkt så får du proffs som hjälper dig till en mer harmonisk situation.